Dag van de Sneeuwluipaard

Op 23 oktober wordt jaarlijks met de ‘Internationale Dag van de Sneeuwluipaard’ extra aandacht gevraagd voor de bescherming van de sneeuwluipaard en zijn habitat.

Sneeuwluipaarden leven in zeer afgelegen gebieden en behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De totale populatie in het wild is naar schatting 4500 tot 6000 dieren.

De sneeuwluipaard (of sneeuwpanter) komt alleen voor in twaalf Aziatische landen: China (Tibet), KirgiziĆ«, Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Rusland, MongoliĆ«, Nepal, Bhutan, Afghanistan, Pakistan en India. Op 23 oktober 2013 werd door deze landen het wereldwijde sneeuwluipaarden en ecosysteem beschermingsprogramma (GSLEP = Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program) ondertekend ter bescherming van de sneeuwluipaard en zijn leefgebied. Tevens werd 23 oktober toen uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Sneeuwluipaard’.

De sneeuwluipaard verblijft het liefst boven de boomgrens en het grootste gedeelte van zijn verspreidingsgebied bestaat dan ook uit hooggebergtes (o.a. de Himalaya). De sneeuwluipaard staat sinds 1972 op de Rode Lijst van de IUCN als “bedreigd”